Na een lang sterfbed is Jawbone nu toch echt failliet

De wearables fabrikant wankelde al een aantal jaar . Geruchten over een faillissement deden inmiddels ruim een jaar de ronde en nu is het dan eindelijk zo ver. Hoe komt het dat een van meest populaire fabrikanten in een dergelijke groeimarkt omvalt?

Jawbone is sinds het begin één van de eerste grote spelers in de wereld van wearables. Op een bepaald moment werd Jawbone op een waarde geschat van rond de 3,3 miljard dollar. Geen kleine jongen dus. Het bedrijf is geliefd en geroemd om zijn slimme smartphone app, maar de hardware faalde te vaak. Dit resulteerde in slechte reviews en ontevreden gebruikers, die op een bepaald moment ook geen support meer kregen. Nu is het einde dan eindelijk in zicht en probeert ‘het internet’ te duiden wat nu de oorzaken van het falen waren.

De website MobiHealthNews zet een aantal suggesties van ingewijden over de oorzaak van het faillissement op een rij:

Verklaring 1: Jawbone is uiteindelijk bezweken onder de druk van het durfkapitaal dat maximaal heeft geinvesteerd om Jawbone op zo kort mogelijke termijn naar grote hoogte te stuwen. Hierdoor heeft men volgens Ernesto Ramirez (hoofd van Fitabase onderzoek) producten te snel naar de markt geduwd, ontwikkel processen te haastig uitgevoerd en kostbare overnames gedaan die uiteindelijk slecht uitpakten.

Verklaring 2: Een gebrek aan focus en slecht management hebben geleid tot verkeerde prioriteringen. Volgens Aaron Coleman, die in zijn positie als CEO van Fitabase persoonlijke ervaringen heeft met Jawbone, was het onrustig en chaotisch bij Jawbone. Verder noemt hij zijn ervaringen met de contacten over een mogelijke samenwerking tussen Fitabase en Jawbone zelfs ‘Bizar’.

Verklaring 3: Jawbone heeft de concurrentiestrijd met Fitbit simpelweg verloren doordat de producten niet goed genoeg waren en niet slim genoeg in de markt zijn gezet. Dan Ledger, door MobiHealthNews als wearables expert genoemd, stelt dat de winstmarges, productkwaliteit en gebruikersdatabase van Jawbone simpelweg niet goed genoeg waren om te concurreren met Fitbit.

Hoe het ook zij, Jawbone zoals we het kenden is niet meer. Maar de soap is waarschijnlijk nog niet helemaal ten einde en krijgt een vervolg onder de naam Jawbone Health Hub. Het lijkt er op dat onder die nieuwe merknaam producten met een focus op de gezondheidszorg zullen worden ontwikkeld. Fingers crossed voor dat avontuur!