Goede voornemens waarmaken

goedevoornemens1

Heb jij goede voornemens voor 2017? Dan ben je niet alleen! Onderzoek van het ING economisch bureau laat al jaren zien dat ongeveer 80% van de Nederlanders goede voornemens heeft rond de jaarwisseling. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter ook dat maar 17% van de goede voornemens wordt waargemaakt, terwijl 83% van de Nederlanders van te voren aangeeft dat het ze gaat lukken om hun leven te beteren.

De meest genoemde voornemens van vorige jaren waren:

  1. Afvallen
  2. Opruimen, vereenvoudigen en georganiseerd blijven
  3. Minder uitgeven en meer sparen
  4. Meer van het leven genieten
  5. Fit en gezond blijven
  6. Iets nieuws leren
  7. Stoppen met roken
  8. Meer voor anderen doen
  9. Verliefd worden
  10. Meer tijd met familie doorbrengen

Hoe kun je de kans verhogen om je goede voornemen ook echt te realiseren? Hierbij drie nuttige tips.

Wees realistisch

Waar 83% van de Nederlanders denkt dat het gaat lukken om de goede voornemens vol te houden, blijkt dit maar in 17% van de gevallen zo te zijn. Dat betekent dat wij in het algemeen te optimistisch zijn over onze slagingskansen. Daarom de tip: wees realistisch en bedenk wat er werkelijk voor nodig is om je goede voornemen te realiseren. Als je voorbereid bent op een eventuele tegenslag, sta je sterker in je schoenen!

Maak je doelen concreet

Je slaagt er eerder in je doel te behalen als dat doel concreet en realistisch is geformuleerd. Wil je meer gaan sporten? Maak dit dan concreet en besluit voor jezelf in plaats van ‘ik ga meer sporten’, ‘ik ga twee keer in de week op maandag en donderdag sporten’. Op die manier weet je wat je te doen staat en wordt het makkelijker om je doel te halen.

Houd je goede voornemen minimaal drie maanden vol

Het kost tijd om oude gewoontes af te leren en nieuwe gewoontes aan te leren. Als het je lukt om een goed voornemen drie maanden vol te houden, stijgt de kans enorm dat je daadwerkelijk een verandering in je leven bewerkstelligd. Haak dus niet te vroeg af en besef je dat er een lange adem nodig is om duurzame verandering te bereiken!

Klik hier voor het onderzoek van ING.