Gezondheid in de vakantietijd

We kijken er het hele jaar naar uit en nu is het dan zo ver: tijd voor vakantie! Dit betekent tijd voor rust en ontspanning. Ziek worden is dan natuurlijk het laatste wat je wilt. Hier wat tips voor een goede gezondheid op vakantie. 

Water drinken

Wat betreft het drinken van water zijn er twee dingen belangrijk: (1) drink voldoende en (2) drink schoon water. Ten eerste is het in een warm klimaat belangrijk om voldoende te drinken zodat je niet uitdroogt. Uitdroging is slecht voor je lichaam en kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Ten tweede is het belangrijk om schoon water te drinken. In Nederland komt schoon water gewoon uit de kraan, maar in veel andere landen (ook in Europa!) is het water niet goed drinkbaar. Koop in dat geval mineraalwater om maag- en darmklachten te voorkomen.

Zonnebrand smeren

We weten allemaal wel dat het goed is om zonnebrand te smeren om onze huid te beschermen tegen de zon. Je huid raakt namelijk beschadigd wanneer je te lang onbeschermd in de zon zit. De kans op huidkanker is namelijk veel groter wanneer je vaak onbeschermd in de zon bent. Gebruik daarom dus altijd een goede zonnebrand met een factor die past bij je bestemming en de zonkracht. Je kunt ook overwegen om tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven, omdat de zon dan op z’n felst is.

Lokale hapjes

Let goed op met eten en drinken dat je op straat of in kleine restaurants koopt. Als je bedorven of slecht doorbakken vlees of vis binnenkrijgt ben je zuur. Let daarom een beetje op of je vlees of vis vers is en of het een goed is doorbakken of gekookt. In sommige landen kun je ook beter geen reeds bereide fruit of groente op straat kopen. Doet dat liever zelf.

Tenslotte: neem voorzorgsmaatregelen, maar geniet ook vooral van de vakantie!