De oplossing is een leefstijlverandering

Leefstijlverandering-PGO

Verschillende onderzoeken laten zien dat leefstijlverandering kan leiden tot minder medicijngebruik en soms zelfs diabetes kan omkeren. Het volgen en volhouden van een leefstijlverandering is echter vaak lastig. Het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO zijn hiervoor een samenwerking aangegaan.

Zij doen dit omdat er bewijs is dat een aantal ziekten met gerichte leefstijlaanpassingen kan worden voorkomen en zelfs genezen. Steeds meer mensen nemen regie over hun eigen gezondheid. Zij nemen geen genoegen met elk jaar een ziekte, een pil of een spuit erbij. Zij willen hun ziekte omkeren! Selfcare werkt hieraan mee samen met de kartrekker Wim Tilburgs.

Wim Tilburgs is het levende bewijs van het feit dat je leefstijl als medicijn kan dienen. Hij veranderde zijn voedingspatroon en stopte daardoor binnen twee dagen met insuline. Nu wil hij andere mensen inspireren om hetzelfde te doen. Wim Tilburgs richtte daarvoor een website en community op. Een Facebookgroep voor mensen met diabetes type 2 die elkaar motiveren hun diabetes te doorbreken hun met leefstijl als medicijn.

Achtergrond van Wim Tilburgs

Het bourgondische leven met afhaalchinees en patat in combinatie met een allerlei mentale klachten gaf hem de diagnose: diabetes type 2. Zijn ziektebeeld werd veroorzaakt door een extreem hoog stressniveau, gecombineerd met slaapgebrek en verkeerde voeding waarin veel geraffineerde suikers zaten. Wim: “De definitieve omslag is toch wel de uitzending van RTL Late Night met de Amerikaanse endocrinoloog Robert Lustig geweest. Hij praat daarin over gezondheidsgevaren van toegevoegde suiker.”

Het resultaat van een meer natuurlijk voedingspatroon

Wim begon met een Ketogeen dieet aan een eigen experiment gebaseerd op zijn online literatuurstudie. “Meer vetten. Minder koolhydraten. Alles vers, onbewerkte en natuurlijke voeding dus. Zo ingewikkeld is het niet”, spreekt Wim uit, “tot je in de supermarkt staat en de verpakkingen bestudeerd, want overal zit suiker aan toegevoegd!”

Leefstijlverandering_PGO

Tips in de supermarkt:

  1. Kies voor producten die groeien in de natuur en niet worden gemaakt in de fabriek.
  2. Vermijd producten met een lange serie aan E-nummers.
  3. Laat je informeren over de ingrediëntenlijst. Hoe meer ingrediënten het product bevat, des te verder het is verwijderd van de natuur.
  4. Laat de lightproducten liggen.
  5. Onthoud: Wat je niet koopt, kun je ook niet opeten.

“Na slechts twee dagen van minder koolhydraatrijke – en meer onbewerkte, natuurlijke voeding kreeg ik energie. Het bijeffect was het verminderde gevoel van stress door meer lichaamsbeweging. Ook mijn slaap verbeterde sterk. Om nog niet te spreken over de gewichtsafname, 28 kilo in minder dan 5 maanden! Eveneens mijn voorheen afwijkende bloedwaarden zijn volledig normaal geworden en mijn diabetes is weg”, verteld Wim enthousiast.

Wim: “Mijn dagelijkse leven veranderde mee. Ik ging weer dingen ondernemen in en om het huis. Bovendien bloeide mijn relatie met mijn vrouw Saïda weer helemaal op. Haar gewicht ging eveneens mee naar beneden omdat we hetzelfde aten. Desalniettemin verdwenen haar bestaande klachten zoals chronische vermoeidheid, reumatische verschijnselen en allerlei allergieën.”

Wim en Saïda Tilburgs (2007)

Wim en Saïda Tilburgs (2016)

Zelfstudie met resultaat

” ‘Meten is weten’ is mijn motto. Daarmee startte mijn eigen leefstijlverandering. Ik heb mijn voeding geregistreerd, dagelijkse stappen bijgehouden, mijn glucosewaarden gemonitord, ketonen gemeten én hiervan volledige spreadsheets van gemaakt. Deze gegevens waren voor mij ontzettend belangrijk omdat ze aangeven of mijn leefstijlaanpak succesvol was.”

Zelfmetingen zijn de basis van de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) van Selfcare. Met de PGO van Selfcare kun je op een eenvoudige manier dagelijkse metingen bijhouden, je hoeft hier geen Excel expert voor te zijn.

PGO is regiekamer van jouw gezondheid

Wim zou graag zien dat mensen net zoals hijzelf de verantwoordelijkheid dragen voor het behouden of verbeteren van hun gezondheid. De (huis)arts krijgt dan een rol als adviseur, die meedenkt over wat mensen het beste kunnen doen om hun gezondheidsproblemen op te lossen. “Elke Nederlander moet weer baas worden over zijn eigen gezondheid”, stelt Wim. “Om dat te doen heeft iedereen dus ook behoefte aan zijn eigen gezondheidsdata.” Met een PGO kan de persoon zelf data ophalen bij alle zorgverleners waarmee hij of zij in aanraking is geweest. Daarnaast kan men de gegevens toevoegen vanuit persoonlijke data zoals bijvoorbeeld de stappenteller, de glucosemeter of de weegschaal.

De PGO is daarmee het ideale instrument voor het verbinden van persoonlijke data en medische informatie vanuit bijvoorbeeld een behandelaar. Wim is een mooi voorbeeld dat zo’n gepersonaliseerde aanpak (samen met de wetenschappelijke informatie en kennis van de zorgverlener) helpt bij het voorkomen en of genezen van ziektes. Het PGO van Selfcare is uitstekend geschikt om jezelf en jouw behandelaar te ondersteunen met veel meer informatie die voor jou relevant zijn en mogelijk ook voor de begeleidende arts. Met het PGO van Selfcare worden ziekte en leefstijl dichter bij elkaar gebracht.

Met een PGO zoals Selfcare kan je jouw gezondheidsgegevens op één plek inzien, beheren en delen. Zo worden veranderingen in jouw gezondheid beter zichtbaar en de gevolgen van bepaalde behandelingen of leefstijlaanpassingen duidelijker. “Dat geeft rust en regie”, zegt Wim. “Als jij en jouw behandelaar of gezondheidscoach goed geïnformeerd zijn kun je samen tot de best passende zorg komen.”

Leefstijl-PGO

Ben je geïnspireerd om ook in actie te komen voor je eigen gezondheid? Lees dan ook eens het artikel: ‘Diabetes doorbreken met je leefstijl als medicijn’ of bekijk de website van Wim.